Lily Allen får svar på tal

Postat 2009-09-27 20:00      Uppdaterat 2009-09-28 10:20      Skrivet av lasso

Lily Allen är en artist som jag gillar ganska mycket. Hon är frispråkig och tvekar aldrig att säga vad hon tycker, vare sig det handlar om politik eller andra svåra frågor. Den senaste tiden har hon dock slagit in på ett något oväntat spår då hon i flera bloggposter (här och här) börjat att kritisera fildelning som det stora hotet mot kreatörernas möjligheter att försörja sig. Även om denna åsikt uppenbarligen delas av en del andra artister är det lite konstigt att fröken Allen sällar sig till det fildelningskritiska lägret, särskilt som hennes karriär i princip startades av samma människor som hon nu kritiserar. Utan MySpace och flitig delning av det material som hon tillgängliggjorde där hade hon antagligen inte varit lika framgångsrik som hon är nu.

Så varför är fröken Allen så kritisk nu? Är det kanske ett fall av när rebellen blir gammal blir hon kapitalist? Jag vet inte, men en som har betydligt mer att säga om fröken Allens “omvändelse” är Dan Bull. Hans “öppna brev” i form av en Youtube-video är både knivskarp kritik och tokrolig underhållning på samma gång.

Uppdatering: Det finns uppenbarligen mer än en Dan Bull på MySpace. Tror jag har länkat till rätt person nu…

Inga kommentarer      Taggar: Musik, Politik


_why, oh _why?

Postat 2009-09-26 16:52      Skrivet av lasso

Ännu en stor nätperonliglighet tycks ha lämnat Internetlivet den gångna veckan. Den här gången gäller det inte någon bloggare utan artisten, konstnären och programmeringsgurun why the lucky stiff (_why). Sedan förra lördagen har alla hans domäner, twitterkonton och framförallt hans kodförråd försvunnit från nätet, vilket har sänt shockvågor genom rubycommunityn. Många undrar vad som har hänt, men ingen tycks veta. _why har alltid varit hemlighetsfull vad gäller sin AFK-identitet och även om han är en stor profil med många engagemang så finns det det inga ledtrådar till var eller varför han försvunnit. En del rykten gör gällande att någon avslöjat vem som egentligen fanns bakom _whys identitet och att han därför valt att överge alla sina projekt, men det finns inga bekräftelser från något håll avseende detta.

Även om det naturligtvis är betungande för rubycommunityn att förlora en sådan stor personlighet är inte försvinnandet i sig det största problemet. I egenskap av författare till många fantastiska bibliotek (bland annat Camping, Hackety Hack, Hpricot, RedCloth och Shoes) så har _why haft ett stort inflytande på hur ruby har utvecklats de senaste åren. Genom att plötsliga försvinnande har han därför inte bara skapat ett hål efter sin persona, utan även efter all den kunskap och kod han älskade att dela med sig av. Många (inklusive jag själv) använder flera av hans bibliotek och det vore en stor smäll att behöva skriva om mina applikationer utan hans geniala bidrag. Man har därför redan börjat samla ihop _whys arbete från diverse källor och satt upp ett Githubkonto som en samlingspunkt. Hur det hade gått om _why inte hade publicerat sin kod som fri programvara vågar jag inte ens tänka på…

Jag kommer att sakna _why. Hans smått galna genialitet genomsyrade allt han gjorde, oavsett om det handlade om musik, konst eller programmering. Hans första “bok” om ruby Why’s (poignant) Guide to Ruby är den bästa och roligaste programmeringsbok jag någonsin läst. Så om detta verkligen är slutet för _why vill jag bara skicka en hälsning: So long and thanks for the chunky bacon!

Inga kommentarer      Taggar: Programmering


Två partier man inte kan rösta på

Postat 2009-09-19 18:48      Skrivet av lasso

Det är visserligen inga större nyheter, men i veckan har både Socialdemokraterna och Centerpartiet återigen bekräftat att de är partier som är fast förankrade i det förra årtusendets digitala politik.

I torsdag publicerade Expressen en artikel där Maud Olofsson uttalade sig om flera frågor, däribland fildelning och FRA-lagen. Avseende fildelningen så hoppades Olofsson att marknaden skulle vara mer lyhörda inför kundernas önskemål i framtiden. Hon sade också att krav på kriminalisering av fildelning vore att backa in i framtiden, vilket gör att jag undrar om hon egentligen har förstått vilka beslut den regering hon sitter i lägger fram. Även om IPRED-lagen inte innebar någon kriminalisering av fildelning i sig så har den ändå gjort det möjligt för mediebolagen att fungera både som domare, jury och bödel genom att tillåta civilrättsliga processer baserat på rentav imaginär bevisning.

Vad gäller FRA-lagen så tycks Olofsson övertygad om att FRA-lagen inte hade blivit så bra utan Centerpartiets och Folkpartiets försorg. Hur hon får till att den nuvarande utformningen är bra är förstås en gåta, men än värre tycks vara hennes brist på verklighetsförankring vad gäller Centerns roll i utformningen av den nya lagen. Att Fredrik Federley grät i riksdagens talarstol och Annie Johansson kämpade emot lite ändrade inget mer än rent kosmetiskt. Den sminkade grisen till FRA-lag tillåter fortfarande en kontinuerlig övervakning av svenska folkets liv på Internet oavsett vilka fina rosetter man sätter på den. Hur menar Olofsson att detta är en förbättring?

I fredags avslöjade Sveriges Radio i en intervju med Socialdemokraternas kulturpolitiska ombudsman (Wow, en sån titel!) Leif Pagrotsky att Socialdemokraterna nu backar om IPRED. Innan valet till Europaparlamentet (då det fanns röster att hämta) hette det att IPRED-lagstiftningen var dåligt utformad och behövde rivas upp. Nu menar man istället att lagen visserligen inte är optimal, men att den inte är tillräckligt dålig för att rivas upp. “Vi är för att också musiker och filmskapare får lön när man arbetar”, säger Pagrotsky. Hur IPRED-lagen skall ge musikerna och filmskaparna mer pengar förklarar han dock inte. Kanske tror han att mediabolagen blir generösare när de kan stämma sina kunder?

Med andra ord lär det bli svårt att rösta på någon av de “traditionella” blocken i riksdagsvalet nästa år. Det borgerliga blocket tycks fast beslutna om att fortsätta sina irrfärder mot ett digitalt Hades och den rödgröna oppositionskoalitionen verkar ligga hack i häl. (Jag vet, jag vet…Delar av oppositionen har ganska sunda åsikter, men tyvärr är dessa element i minoritet.) Piratpartiet tycks därmed vara enda lösningen. Även om det finns en hel massa frågor som jag finner väldigt viktiga så är frågorna om vi skall ha ett öppet samhälle eller ej viktigast för mig. Tills de andra partierna förstår det ligger mina sympatier hos Piratpartiet. Min röst går till framtiden.

(För dem som fortfarande tror att det finns möjligheter att “rädda” Centerpartiet och Socialdemokraterna från sina egna ledare så rekommenderar jag medlemskap i Centeruppropet respektive Sossar mot storebror.)

Inga kommentarer      Taggar: Politik


Sidan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21