Sanningministeriet slår tillbaka

Postat 2009-07-19 15:37      Skrivet av lasso

I vad som bara kan beskrivas som nattsvart ironi så har verkligheten än en gång visas sig vara mer förunderligt bisarr än vad fiktionen någonsin kommer att kunna utge sig för att vara.

Amazon.com, den jättelika amerikanska onlinehandlaren som mestadels tjänar sina pengar på försäljning av böcker och musik, har sedan ett tag även slagit sig på att sälja så kallade E-böcker. Förutom att sälja själva böckerna har man också sålt en liten mojäng, Kindle, som kan användas för att läsa böckerna varsomhelst utan att behöva släpa med sig datorn. På papperet är detta naturligtvis en alldeles ypperlig idé, vilket har visat sig i både höga försäljningssiffror i USA och långtgående planer på att även introducera Kindle på den europeiska marknaden. Men verkligheten är ju inte lika vacker…

En sak man som kund förväntar sig när man köper något är ju att man i samband med köpet faktiskt övertar själva ägandet av produkten. Går jag till min lokala bokhandlare och köper en (fysisk) bok förväntar jag mig helt enkelt inte att bokhandlaren skall bry mig om vad jag gör med boken när köpet väl är klart. Jag kan använda boken som dörrstopp, som ingrediens i en påskbrasa eller till och med läsa den utan att bokhandlaren får något att säga till om.

När den gäller E-böcker och Kindle fungerar det dock inte på detta sätt. Nej, Amazon har istället valt att implementera diverse former av DRM som bland annat gör det möjligt för dem att tidsbegränsa hur länge du kan läsa din E-bok eller till och med ta bort E-boken helt från din Kindle. Skulle man överföra detta till den fysiska världen skulle alltså bokhandlaren efter att jag köpt boken kunna komma hem till mig och helt sonika ta tillbaka boken närhelst de önskar. Låter det knäppt? Otroligt knäppt (och skrämmande), säger jag!

Vari ligger då den nattsvarta ironin som jag utlovade redan i första stycket? Jo, Amazon.com säljer ju som bekant även böcker skrivna av George Orwell. Och inte nog med det, de säljer (eller snarare sålde) E-boksversioner av 1984 och Djurfarmen. Dessa böcker, särskilt 1984, beskriver ju den typ av samhälle som vi integritetsivrare varnar för håller på att växa fram med alla de repressiva lagar och förordningar som vår regering och riksdag tycks bombardera oss med.

Huvudpersonen i 1984, Winston Smith, arbetar nämligen på sanningsministeriet, en myndighet som arbetar med att “rätta till” de “misstag” som uppstår de de styrande ändrar vad som är sant och vad som är lögn. Stackars Winston får ständigt redigera gamla tidningsartiklar så att de stämmer med den bild som makten vill förmedla. Och det som är för stort för Winston och hans kollegor att rätta till, “försvinner” helt enkelt…

Nu har Amazon.com i sann “minisannanda” inte bara dragit in 1984 och Djurfarmen från sin E-bokskatalog, de har även raderat dessa böcker från de Kindle-enheter som ägs av kunder som redan köpt böckerna. Orsaken sägs vara att förläggaren inte givit Amazon.com rätt att sälja någon E-boksversion. Amazon.com har också betalat tillbaka kostnaden för böckerna till de kunder som drabbats av “återkallandet”, men beteendet från upphovsrättsägarna och Amazon.com belyser ändå problemet i blixtbelysning:

I en värld där informationen består enbart av ettor och nollor finns det stor risk att historien skrivs om av de styrande.

Låt det inte ske! Bojkotta DRM och låt informationen flöda fritt!

Inga kommentarer      Taggar: Politik


Pingbacks für alle!

Postat 2009-07-17 00:59      Skrivet av lasso

Så där ja, då var ytterligare en stor uppdatering av sajten genomförd. Den här gången har det mesta handlat om att implementera pingbacks för att kunna låta andra webbplatser automatiskt meddela när de länkar till ett blogginlägg på lassoweb.se. Samtidigt har jag implementerat en pingbackklient som låter mig göra samma sak gentemot andra webbplatser när jag länkar till dem i mina inlägg.

De flesta “standardverktyg” för bloggande som WordPress och Movable Type har redan sådana verktyg inbyggda, men då lassoweb.se är ett eget hopkok (skapat med god hjälp av Ramaze och Sequel) så fanns det inte så mycket färdigt att bygga på.

Det är första gången jag över huvud taget bygger en tjänst som utnyttjar XML-RPC och koden ser ut därefter. Man kan lugnt säga att det finns gott om utrymme för förbättringar! Det har dock varit väldigt lärorikt och jag tror att jag kommer att kunna utnyttja mina nyvunna kunskaper för att även implementera andra XML-baserade webbtjänster. Jag funderar på att implementera trackbacks härnäst, men vi får se…Just nu känns det faktiskt som om det vore bra med en liten paus från programmeringen. Det blir många timmar framför datorn varje dag, särskilt då man är fastkedjad vid den på jobbet också. Eller också kanske jag borde ta mig lite mer tid till att verkligen blogga istället…Som det är nu så spenderar jag ju otroligt mycket mer tid på saker som faktiskt inte syns.

Dags att testa lite av den nya funktionaliteten:

Josh använder sin vassa tunga för att peka på hyckleriet med politisk korrekthet som många offentliga personer (särskilt inom idrotten) tvingas dras med.

Oscar Swartz dissekerar Stockholmsprogrammet med sedvanlig skärpa.

…och slutligen bjuder cybernormer.se på en fantastiskt intressant artikel om hur lagar formas, lever och slutligen (kanske) dör.

Inga kommentarer      Taggar: Politik, lassoweb.se


Hur länge skall vi acceptera dessa galenskaper?

Postat 2009-07-08 00:43      Uppdaterat 2009-07-08 00:59      Skrivet av lasso

Jag bara undrar. Hur länge skall vi acceptera hur SAMI och STIM agerar? Dessa så kallade “försvarare” av musikers och upphovsrättsinnehavares rättigheter arbetar hårt för en värld där ingen längre kommer att respektera upphovsrätten över huvud taget.

Genom att jaga intäkter på de mest bisarra sätt som världen skådat är och förblir de en belastning för alla dem som verkar på musikmarknaden. Även om jag helhjärtat stöder Piratpartiets önskemål om att reformera upphovsrätten så tycker jag att det är viktigt att samhället på något sätt fortsätter att stimulera fortsatt kulturskapande.

Genom sitt agerande riskerar inte bara dessa organisationer artisternas relationer med sina kunder, de hotar rentav att helt förstöra alla möjligheter för den som vill se någon form av kompensation till artisterna att ens föra en vettig diskussion.

Om SAMI och STIM vill ha betalt för i princip all uppspelning som inte sker i de egna hörlurarna (som DN-artikeln ovan antyder) så betyder att konsumenterna har två val:

  1. Antingen tycker vi att det är SAMI och STIM säger är rätt och riktigt och betalar. Eftersom inte alla har råd att betala de avgifter som organisationerna kräver kommer det att innebära att mindre musik spelas offentligt.
  2. …eller också tröttnar vi på hur dessa mellanhänder försöker utpressa oss och struntar i alla former av kompensation till upphovsmakarna.

Personligen tror jag att alternativ två ovan är betydligt troligare. Redan idag har många tröttnat på hur skivbolag och diverse upphovsrättsorganisationer tar en allt större del av de totala inkomsterna som upphovsrätten inbringar. Artisterna får allt mindre del av kakan, någonstans mellan fem och tio procent.

Upphovsrätten är tänkt som ett medel för att premiera skapande. Om 90 procent eller mer av inkomsterna istället går till giriga mellanhänder så kommer konsumenterna inte längre tycka att det är rättfärdigt att kompensera artisterna. Om SAMI och STIM pungslår konsumenterna med ytterligare avgifter kommer det helt enkelt bli mer rättfärdigt för många fler att ladda ner skivorna från The Pirate Bay istället för att köpa dem. På vilket sätt tjänar artisterna på det? Kan man rentav säga att SAMI och STIM genom sitt agerande faktiskt fungerar som upphovsrättmakarnas värsta fiende?

Uppdatering: Fixat stavfel

Inga kommentarer      Taggar: Musik, Politik


Sidan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21