7,1 procent och en cool katt

Postat 2009-06-08 19:22      Skrivet av lasso

Efter gårdagens val till Europaparlamentet står det klart att Piratpartiet fick 7,1 procent av rösterna. Detta innebär att åtminstone en pirat (än så länge oklart vem eftersom räkningen av personkryss inte är klar förrän på onsdag) kommer att få åka ner till Bryssel för att försöka få resten av Europa att fatta att Internets roll inte är att vara nästa generations kabel-tv-nät. Det ser dessutom ut som om Piratpartiet kommer att få en av de “observatörsplatser” som Sverige fått sig tilldelade i väntan på Lissabonfördragets slutliga öde.

Detta är naturligtvis glädjande nyheter för alla oss som ser Internet som en viktig plattform för deltagarkultur och demokrati, men valresultatet som helhet känns tyvärr inte särskilt upplyftande. Över hela Europa ser man en vridning högerut och i många länder tog högerextrema grupper mandat. Den största gruppen i Europaparlamentet kommer även fortsättningsvis att vara konservativ, vilket bäddar för fler eftergifter åt de mäktiga lobbyister som lurar i skuggorna. En ljuspunkt var dock att den gröna gruppen går starkt framåt, särskilt bland ungdomar.

Vill du läsa mer om (det svenska) valresultatet kan du göra det på Valmyndighetens hemsida.

Jag har också (sent omsider) upptäckt den fantastiskt roliga sajten Knappnytt. På senare tid har de fokuserat rätt mycket politisk satir, men sajten innehåller smått genialiska klipp om allt från Darin till ninjor. Knatten är en superhjälte i förklädnad!

Inga kommentarer      Taggar: Humor, Politik


Lisa Pedersen @ Cafe Hängmattan

Postat 2009-05-29 21:31      Skrivet av lasso

I går var jag och Susanne och kollade på Lisa Pedersen på Cafe Hängmattan.
Lisa Pedersen
Lisa on stage – fotot gör henne verkligen inte rättvisa, men jag får skylla på att jag inte fått kläm på kamerafunktionen på mobilen än…

Lisa har blivit ganska mycket rockigare sen när jag såg henne senast och har dessutom blivit med band. Hennes röst var dock precis som vanligt, full av känsla och med ett härligt djup.

Själva konserten var helt gratis men jag passade även på att köpa Lisas senaste demoskiva som innehöll tre låtar (Left Aside, Come On! och Five To One). Hon skall också släppa en “riktig” skiva framöver, men vilket skivbolag som kommer att ge ut den är oklart. Vågar man hoppas på en egenfinansierad release? Då slipper jag ha dåligt samvete för att pengarna inte skall hamna i rätt fickor (Lisas och bandets). För Lisa är fantastisk; Det där albumet kommer jag att köpa, oavsett utpressningsindustrins eventuella inblandning.

Inga kommentarer      Taggar: Musik


Tidszoner, radbrytningar och annat ofog

Postat 2009-04-21 00:09      Skrivet av lasso

Att programmera webbapplikationer är roligt för det mesta, men ibland blir jag helt galen på alla de små detaljer man måste få till innan det fungerar precis som man vill.

Ta till exempel det här med tidszoner. Jag ville visa svensk tid på alla inlägg och kommentarer i bloggen, men servern står nånstans i USA, så man måste räkna om tiden varje gång. Borde vara enkelt, eller hur? Bara att köra GMT plus en timme…

Problemet är dock att vi här i Sverige inte alltid ligger på GMT+1. Nu under sommartiden ligger vi på GMT+2. Visserligen skulle jag kunna gå in och ändra tidsstämpelns “förskjutning” vid varje skifte mellan vinter- och sommartid, men jag ogillar starkt att behöva gå in och peta på kod som borde fungera likadant året om.

Det hela slutade med att jag fick tänka om lite och skriva om all tidszonsrelaterad kod till att använda GMT-tid istället. På så sätt blir bloggen inte beroende av var servern står eller vilken tid på året det är. Själva grundproblemet (att visa svensk tid) löste jag sedan genom att skapa en funktion som kollar av om ett datum ligger inom intervallet för sommartid (sista söndagen i mars till sista söndagen i oktober) eller ej. Ligger datumet för inlägget eller kommentaren i detta intervall så visas tiden med GMT+2, annars används GMT+1. På så sätt syns alltid rätt “svensk” tid, oavsett serverns placering eller tid på året. Problem solved!

En annan sak det är lätt att glömma bort är radbrytningar. För den som skriver ett inlägg eller en kommentar är det naturligtvis okomplicerat, men det finns klurigheter som lurar i bakgrunden…

Lustigt nog har det med skrivmaskiner att göra. Man kan ju tycka att datorer borde ha gjort dem överflödiga för länge sedan, men faktum är att datorns tangenter ärvt förvånansvärt mycket från dessa forntida manicker.

På en skrivmaskin (av den riktigt gamla sorten) så var man tvungen att göra två saker för att kunna börja skriva på en ny rad. Dels var man tvungen att “hoppa ner” en rad (Line Feed) och dels var man tvungen att flytta skrivmaskinsvalsen i sidled för hamna längst ute till vänster igen (Carriage Return).

När de första datorerna sedan kom och tangentbordet övergick från att vara mekaniskt till att skicka elektriska impulser så fanns det ju egentligen inga skäl till att användaren skulle behöva utföra flera moment för en sådan enkel operation. Vad man gjorde var att man helt enkelt “slog ihop” momenten och kopplade dem till en enda knapp, den mäktiga returtangenten.

Men vad händer egentligen när man trycker på denna tangent? Ja du kära läsare, det är här problemen börjar…

I Windows så genererar ett tryck på returtangenten faktiskt två signaler till datorn. Dels skickas en signal om att markören skall återvända så långt vänsterut den kan (Carriage Return, CR), dels en signal om att markören skall hoppa ner en rad (Line Feed, LF). Windows fungerar med andra ord precis som en skrivmaskin (även om man slipper att flytta valsen själv).

Sitter man däremot på en Mac och jobbar så händer det andra saker då man trycker på returtangenten. Då skickas nämligen bara en CR! På Mac används alltså bara en signal, vilket brukade ställa till problem förr i tiden när Mac- och Windowsanvändare skickade dokument till varandra. Nu för tiden är dock detta problem mindre då de flesta textbehandlingsprogram är smarta nog att hantera detta.

För att komplicera saken ytterligare så finns det givetvis ett tredje alternativ. På Linux (och andra UNIX-baserade system) så används istället LF för att signalera en ny rad. Detta innebär alltså att det finns inte mindre än tre sätt att skapa en ny rad, men varför är detta då över huvud taget ett problem?

I “vanliga” fall brukar man inte se någon skillnad på de olika varianterna, men man stöter på problem när man försöker utföra beräkningar på texten. Jag har till exempel en funktion som plockar ut det första stycket i varje inlägg och använder det som sammanfattning i min feed. Var slutar då första stycket? Ja, det är svårt att veta om man inte vet vems returtangent som avslutade det! Om man inte kan veta om texten skrevs på en Windowsburk, en Mac eller en Linuxmaskin så får man problem med att utföra denna typ av beräkningar.

Lösningen är (precis som i fallet med tidszoner) att hålla sig till en standard och inte tillåta avvikelser. Eftersom bloggen körs på en Linuxmaskin så kändes det mest naturligt att använda Linux sätt att hantera radbrytningar. Varje gång det skrivs ett inlägg eller en kommentar så konverteras helt enkelt texten till att använda LF för att representera radbrytningar. På så sätt blir det samma resultat oavsett vilken dator som avsändaren har. Ytterligare ett problem ur världen.

Jag inser att det här inlägget blev betydligt längre än vad jag ursprungligen tänkt, men det är lätt att babbla på om nördiga detaljer som programmerare. Jag lovar att bli lite mer politisk (och kortare) i mitt nästa inlägg!

God natt, gott folk!

Inga kommentarer      Taggar:


Sidan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21