Kulturkalaset 2010: tisdag

Postat 2010-08-22 22:38      Skrivet av lasso

Varje år i augusti laddar jag rejält inför kombinationen Kulturkalaset och Way Out West. Även om Göteborg vissa delar av året kan tyckas vara en öken när det gäller det musikaliska utbudet så brukar denna vecka innebära ett rejält uppsving vad gäller intressanta spelningar och långväga gäster. Det här året var inget undantag och jag skall i ett antal bloggposter försöka gå igenom allt spännande som hände. Jag återkommer till Way Out West i några senare bloggposter och kommer därför här att enbart fokusera på de saker som var kopplade till Kulturkalaset.

Kalaset började i år på en tisdag och inleddes med ett evighetslångt köande utanför Bio Roy. Varför? Jo, man delade där ut gratisbiljetter till dokumentärfilmen The Extraordinary Ordinary Life of José Gonzáles som inte tidigare visats utanför filmfestivalerna. Dessutom ingick en liten spelning med fantastiska The Naima Train i paketet, något som gjorde det närapå uthärdligt att vänta i nästan en hel timme för att få biljetter.

Dokumentärfilmen om José Gonzáles var väldigt intressant och visade (som filmtiteln också antydde) José Gonzáles alleles vanliga vardag. José klipper naglarna, får svara på asiatiska reportrars frågor om sin favoritfärg och hamnar i en surrialistisk diskussion med en person backstage som hävdar att José precis låter som sångare X på platta Y. Den roligaste scenen är dock en två minuter lång sekvens från ett hotellrum i Japan. Bandet verkar helt slut och sitter helt apatiska runt ett bort. De säger inget, dricker bara några klunkar ur sina ölflaskor. I bakgrunden spelar en corna, alldeles för glad melodi. Det ser så tragiskt ut att man bara måste skratta!

José framstår också som en otroligt eftertänksam person i filmen. Han funderar på hur fotoner fungerar och visar överlag ganska nördiga tendenser.

Efter filmvisningen var det intervju med regissören, vilket gav rätt intressanta inblickar i hur man finansierar och spelar in en film utan Hollywoodfinansiärer och utan en färdig plan för hur man skall få ut filmen.

En riktigt lyckad start på Kulturkalaset!


Sveriges mest intressanta artist övertygade som vanligt
(Sorry för det kassa fotot!)

Inga kommentarer      Taggar: Musik


Kommentarer...

Postat 2010-08-17 20:03      Skrivet av lasso

Jag upptäckte helt plötsligt att kommentarssystemet hade ballat ur igen, den här gången beroende på att jag missat att en viss funktionalitet hade förändrats mellan ruby 1.8 och 1.9. Dags att införa regressionstest snart, antar jag…

Jag ber om ursäkt till dem som försökt kommentera utan att lyckas!

En kommentar      Taggar: lassoweb.se


Wien

Postat 2010-08-11 13:43      Skrivet av lasso

Årets semester började inte, som brukligt, med Göteborgs reggaefestival. Istället stack jag och älsklingen till Wien några dagar.

Det var mitt första besök i Wien och på de fyra dagar vi var där så bildade jag mig ett något ambivalent intryck av staden.

För det första är Wien en extremt svår stad att hitta i. Alla hus i centrum är typ åtta våningar höga, vilket gör att det är väldigt svårt att ta ut några landmärken så man kan orientera sig. Enda byggnaden som stack upp ovanför de andra var Stefansdomen. Den såg man åtminstone i fyra kvarter…Husen låg också ganska tätt vilket gav en lite klaustrofobisk känsla.

Eftersom vi var där för första ången körde vi turistformulär 1A:

Spanska ridskolan     ✔

Spanska ridskolan var en pampig byggnad där man hade slängt upp George Clooney på ett affisch på en sisådär 30×30 meter. Historia och kommersialism i en väldigt oskön blandning. Älsklingen hade dock som ett av sina främsta mål att besöka stället och se hästarna, så det var bara att stå ut. :)

Schönbrunn     ✔

Vi hade ursprungligen tänkt att ta den lååånga turen runt Schönbrunn, men när vi kom dit upptäckte vi att det var så mycket folk och vi inte orkade med det. Istället nöjde vi oss med att se de pampiga trädgårdarna vilket tog ett par timmar i alla fall.

Båttur på Donaukanalen     ✔

Båtturen på Donaukanalen var rent lurendrejeri. 15€ för en båttur på 90 minuter där det mest intressanta var ett Wiens nydesignade reningsverk. Undvik!

Wienerschnitzel     ✔
Gulasch med semmelknödel     ✔
Zwiebelrostbraten     ✔

Något av det roligaste med att resa är att pröva på det lokala köket. Österrike har ju stolta mattraditioner och jag prövade på flera saker som jag inte ätit förut. Wienerschitzel äts ju även här, men det smakar helt enkelt bättre i Wien. Zwiebelrostbraten (grillat kött med friterad lök) var också en hit, men semmelknödel var ett väldigt udda tilltugg som jag inte riktigt bestämt mig för om jag gillar eller ogillar än. Själva smaken var helt ok, men konsistensen var ungefär som att tugga på en tvättsvamp.

Öl     ✔

Som turist i Österrike dricker man öl till maten. Stora, kalla, goda öl. Jag är dålig på att minnas märken, men allt jag drack var väldigt gott.

Slutligen måste jag säga att människorna i Wien är väldigt trevliga och hjälpsamma. Trots att min skoltyska räckte ganska långt så övergick de flesta samtal i engelska. Alla vi stötte på pratade alldeles utmärkt engelska och när vi gick vilse så fanns det gott om folk som var villiga att hjälpa till. Detsamma gällde när jag besökte den excellenta skivbutiken Rave Up Records. Jag frågade om de hade något österrikiskt i stil med G-Stone och genast började den hjälpsamma personalen plocka fram fantastiskt underliga skivor från hyllorna. Det är service som jag önskar att skivbutikerna i Sverige (de som nu finns kvar) skulle ta efter lite mer.

En kommentar      Taggar: Semester


Sidan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21