Stupid, stupid, stupid

Postat 2010-05-03 21:52      Skrivet av lasso

Jag handlar mycket skivor. Varje månad lägger jag en massa pengar på att göra diverse obskyra artister lite gladare genom att köpa deras skivor istället för att ladda ner dem.

En av nätbutikerna jag brukar handla hos är Amazon.co.uk. Orsaken är enkel: De har helt enkelt ett mycket bättre och bredare utbud än det som finns i de flesta av de svenska nätbutikerna. Varje år köper jag cirka 15-20 skivor hos dem och så har det varit de senaste fyra, fem åren. Men nu har de definitivt gjort mig förbannad!

Jag gillar CD. Jag gillar att själv rippa mina MP3:or i den kvalitet jag själv föredrar. Men allt (särskilt singlar och roliga remixar) säljs inte som CD längre. Men ibland är låtar så bra att jag kan tänka mig att köpa dem även i digitalt format. Mestadels brukar jag använda mig av Bleep som är i toppklass när det gäller udda elektronisk musik.

Den här gången var det dock inte någon tysk elektronica jag var ute efter, utan den fantastiska lilla EP:n Reverend Tisley & His Magic Lantern med ett av mina senaste favvoband, Lucky Elephant.

Lucky Elephant ligger på skivbolaget Sunday Best. De släpper det mesta på CD, men just detta släpp existerade bara som digital nedladdning (och som 7"-singel).

Från skivbolagets sida fanns det direktlänkar till både iTunes och Amazon.co.uk. iTunes ratar jag av ren princip. (Seriöst, varför skall man behöva ladda ner en applikation man ändå inte använder för att få köpa musik?) men Amazon.co.uk verkade ju lovande. Jag köper ju trots allt en hel drös med skivor från dem varje år, så varför skulle det vara några problem att få köpa en digital EP?

Efter att ha lagt mina MP3-spår i shoppingvagnen klickade jag som vanligt på Checkout-knappen. Vad i helvete?!?

"We’re sorry. We could not process your order because of geographical restrictions on the product which you were attempting to purchase. Please refer to the terms of use for this product to determine the geographical restrictions. We apologize for the inconvenience."

Världen har uppenbarligen blivit galen. Trots att jag handlat fysiska produkter av dem i åratal, vägrar Amazon.co.uk att låta mig handla digitala produkter från dem. Trots att det är betydligt enklare att frakta en bunt med ettor och nollor än en plastbit vägrar de.

Jag har ingen aning om hur de som försöker jobbar med digital musik tänker, men att alienera sina kunder genom att vägra att sälja till dem bara för att de råkar bo i ett annat land är tamejfan idiotiskt!

Jag bara ställer frågan…Om man inte tillåts köpa det man vill ha, har musikbranschen då verkligen rätt att klaga när folk laddar ner grejorna istället? Om branschen vill att vi musikälskare skall gå över till den digitala modellen, är det inte då dags att lämna den fysiska världens begränsningar och skita i vilket jävla land jag för närvarande råkar befinna mig i?

Man kan lugnt konstatera att det inte blev något köp från Amazon.co.uk den här dagen. Istället hittade jag EP:n på 7Digital och där var det inga problem att få köpa musiken jag var ute efter. Man kunde till och med betala med PayPal, något som gjorde det lite mindre ont att skapa ytterligare ett konto. (Ja, jag vet att PayPal är onda, men ibland vinner tyvärr pragmatiken över principerna…)

Jag är också i färd med att skriva till Sunday Best och be dem länka till nätbutiker som tillåter att man köper deras produkter oavsett var man befinner sig istället för stenålderstänkarna på Amazon.co.uk och iTunes. Vi får se om det bli någon respons, i såna fall återkommer jag i en senare bloggpost angående detta. Annars får jag väl helt enkelt byta leverantör av digital musik. TPB skall vara väldigt bra har jag hört…

Inga kommentarer      Taggar: Musik


Ett skinande rent Internet

Postat 2010-04-26 20:48      Skrivet av lasso

Tycker ni inte att det däringa Internätet blivit lite smutsigt nu för tiden? Ja, rentav lite solkigt kanske? En sån himla tur att vi har sådana kloka och smarta politiker som Censilia som skyddar oss mot allt ont!

Censilia vill frälsa oss med ett sprillans nytt Internetfilter som skall skydda oss mot allehanda hemskheter, men hon tycker ironiskt nog inte alls det är kul att jämföra sin hjältemodiga insats med de liknande åtgärder som tagits fram av sådana demokratiska föregångsländer som Kina och Nordkorea.

Hjälp till att stödja Censilias strävan efter det kliniskt rena Internetet. Ge oss Cleanternet!

Inga kommentarer      Taggar: Humor, Politik, Storebrorssamhället, Övervakning


Treevening

Postat 2010-04-04 22:59      Skrivet av lasso

Förra veckan tog jag en paus från allt vad politik och samhällsdebatt heter och ägnade mig helhjärtat åt musiken istället.

En av höjdpunkterna under veckan var besöket på Treevening, en välgörenhetstillställning som anordandes av Green Cross Sverige ungdomssektion. Målet var att samla in pengar till ett trädplanteringsprojekt i Kenya. Till sin hjälp hade man en hel drös artister. José Gonzáles, Jaqee, Hellsongs, Bye Bye Bicycle, Räfven, The Naima Train och Eye Travel var en minst sagt fantastisk lineup och det var väldigt tråkigt att jag och älsklingen inte kunna stanna hela kvällen. Men vi hann med de flesta av banden och jag fick äntligen se en “riktig” konsert med en av mina absoluta favoriter just nu.

Först ut på scen var (delar av) Räfven. Senast jag såg dem var under Kulturkalaset i somras och nu som då leverer de sin vansinnigt svängiga folkklezmer med en frenesi som får de lama att dansa. Räfven är helt enkelt fantastiska live!


Rävfen in action

Bye Bye Bycycle dras för kvällen med en magsjuk sångare men det märks inte så mycket förutom i mellansnacket. Bandet påminner annars rätt mycket som New Order med massor av stråkar (via strålkmaskin). Vissa låtar har lite Curekänsla också. Bandet är en ny bakantskap för mig live, men en ganska trevlig sådan. Det var ett tag sen det gjordes gitarrmusik jag ville dansa till, men Bye Bye Bicycle har precis det sound som fick mig att hänga på klubb innan jag fastnade för överdimensionerade trummor i mitten av nittiotalet.


Bye Bye Bicycle goes Madchester!

The Naima Train är en av mina absoluta favoriter för närvarande. Det är inte ofta jag imponeras av någon som är hälften så gammal som mig själv, men The Naima Train slår knock på mig både tekniskt och estetiskt. Hon står ensam på scenen med sin gitarr, spelar in små sångsnuttar och gitarrslingor på sin LoopStation och använder sedan dessa för att kompa sig själv. Att hon dessutom gör det live är sjukt imponerade. Det är egentligen svårt att beskriva hur det låter i praktiken, men lyckligtvis finns det folk som youtubade konserten (här, här och här) så att alla som inte var där kan få ta del av The Naima Trains genialitet. Märk mina ord, den här tjejen kommer att bli stor.


The Naima Train – bäst just nu!

Jaqee har jag sett flera gånger förut och hon har alltid en väldigt trevlig och positiv stämning på sina konserter. Den här var inget undantag, och Jaqee och reggaeveteranerna i kompbandet Hot This Year Band fick hela publikhavet att gunga med. Det bjöds kanske inte direkt på några överraskningar, men vem behöver överraskningar när grundmaterialet är såhär bra?


Jaqee – kvällens reggaedrottning

Sista akten vi hann se innan det bar av hemåt blev Eye Travel, en ny förmåga som just var i färd med att släppa sin första vinylsingel. Tyvärr stod han också för min del. Segt och långsamt melankoliskt gitarrplockande kanske har sina stunder, men på Sticky Fingers stora scen hade det defintivt passat bättre med något med lite mera fart i (speciellt efter att Jaqee hade dragit upp tempot). Dyker han upp i radion nångång kanske jag inte skulle byta kanal, men Eye Travel representerade tyvärr inget minnesvärt för mig.


Eye Travel – lite mer fart, tack

Av olika skäl hade vi inte möjlighet att stanna kvar och se på Hellsongs och José Gonzáles, men det gjorde inte så mycket egentligen. Jag fick ju se The Naima Train! Jag säger det igen. Genialiskt!

Inga kommentarer      Taggar: Musik


Sidan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21