Brott och skratt (som fastnar i halsen)

Postat 2010-02-09 00:01      Skrivet av lasso

Jag brukar vara rätt trött på mornarna. Jag orkar sällan läsa tidningen utan brukar istället titta på SVT:s Gomorron Sverige för att hålla mig någorlunda informerad om vad som hänt under de mörka timmarna. Ganska ofta handlar programmet om banala saker (som Melodifestivalen) men oftast får man reda på åtminstone något matnyttigt.

I morse stod jag dock inte ut med den oerhört fåniga diskussionen där man försökte reda ut varför någon som vi skckat till andra sidan jordklotet med en massa vapen går och blir skjuten. Jag förstår över huvud taget inte vad vi gör i Afganistan, men om vi envisas med att skicka soldater dit borde vi inte bli så förvånade när någon skjuter på dem. Beskjutning är något som soldater råkar ut för i krigssituationer och vill vi inte att någon skall skjuta på våra soldater får vi väl hålla dem hemma. Nuff said!

Hursomhelst..då jag inte stod ut med lallandet i SVT slog jag istället över till fyran. Jag brukar annars undvika denna kanals morgonprogram när jag kan, främst beroende på att de använder mer tid till sina reklamavbrott än till själva programmet. Idag hade jag dock tur och slog över just som två av alla piraters favorithatobjekt äntrade studion för lite debatt. Bodström och Ask!

TV4 verkar köra någon slags minidebattserie hela veckan där de låter företrädare för vänster- och högerallianserna debattera diverse ämnen. Dagens ämne var brott och straff och de två kombattanterna fick ungefår sju minuter på sig att diskutera allt från straffider för mord och misshandel till datalagringsdirektivet, FRA-lagen och IPRED.

Trots det höga tempot och det sedvanliga tjabblet om vem som gjort vad var debatten ändå belysande för vad vi har att vänta oss efter valet. Bodström verkar ha mer koll utanför politikens slutna kammare (vet Ask ens hur rättsväsendet fungerar i prakiken?) men både var rörande övenens om det mesta. De ville både ha hårdare straff, de tyckte båda att datalagringsdirektivet borde införas snarast (Ask ville vänta på Polismetodutredningen) och ingen av dem tyckte att FRA-lagen eller IPRED var något som “vanligt” folk behövde oroa sig för.

På frågan om det var viktigt att jaga fildelare svarade Ask något i stil med: “Det är ju ett brott. Vi kan inte låta folk begå brott utan att beivra det…” och “…upphovsrättshavarna måste ju få betalt för sitt arbete…”. Bodström höll naturligtvis med, även om han tycktes betydlig mer intresserad av de “grova brottslingar” och “terrorister” han tänkte fånga med datalagringsdirektivet.

Jag ser två stora hål i Asks argument angående fildelningen. Att det numera är kriminellt att ladda ner upphovsrättsskyddat material olovligen är inte någon slags naturlag. Det är ett lika rimligt alternativ att avkriminalisera fildelningen och satsa resurserna på att beivra brott som verkligen skadar samhället istället. Fildelningen har aldrig, och kommer aldrig att bli ett sådant problem att det hotar samhällets stabilitet.

Det andra problemet med Asks argumentation är att hon så som många andra har fastnat i mantrat “men de måste ju ha betaaalt!!!”. Jag har hört denna slitna klyscha rätt mycket på senaste tiden och jag är hjärtligt trött på den. Jag tycker också att det är rimligt att att artister kan tjäna pengar, men jag är inte alls lika säker på den “självklara” rätt till ersättning som upphovsrätten innebär. En enkel jämförelse: Idag slutförde jag arbetet med en rapport som hämtade en bunt data ur en databas, behandlade den och printade ut den på ett snyggt sätt. När jag levererar rapporten får jag betalt för de timmar jag lagt ner, men jag får inget betalt varje gång kunden använder rapporten. Kunden kan fritt skapa hur många kopior av rapporten de vill, de kan förändra de delar de vill skall fungera annorlunda eller använda den på sätt som jag inte samtycker till.

Hade jag haft upphovsrätten i ryggen hade jag kunnat tvinga kunden till att betala för varje kopia eller hindra att de utförde vissa förändringar. Men jag kräver inte detta och tycker inte heller det är rimligt. Kunden har betalat för min tid, inte den slutgiltiga produkten. På samma sätt är det orimligt att upphovsrätten ger vissa den typ av privilegier de har idag. Jag har absolut inget emot att betala en musiker för att spela för mig på en konsert, men när samma artist säger till mig att jag inte får ge bort en kopia av den skiva hon spelat in är något fel. Varför skall vi som samhälle premiera endast vissa arbetsinsatser?

Ask och Bodström lämnade ett visst illamående efter sig. Även om jag hoppas att Piratpartiet kommer att få in ett par kaptener i riksdagen i höst så är jag tveksam till om de kommer att ha några större möjligheter att påverka någon av blocken i frågorna kring FRA, IPRED och Datalagringsdirektivet. Svenska folket kommer att få välja mellan pest eller kolera. Vi blir alla förlorare oavsett om regeringen blir röd eller blå. Kanske dags att emigrera?

En kommentar      Taggar: FRA, IPRED, Politik


Nakenscanning *kan* vara roligt, jag lovar..

Postat 2010-01-18 23:03      Skrivet av lasso

Lite humor från det stora landet i väst, Canada…

Inga kommentarer      Taggar: Humor


Nä, bloggen är inte död och begraven...

Postat 2010-01-17 22:42      Uppdaterat 2010-01-18 00:28      Skrivet av lasso

den har bara vilat sig lite. Trots att det är nästan tre månader sedan jag bloggade senast har jag inte direkt varit sysslolös. Som Mikael Wiehe en gång skrev: “…och plötsligt gick livet aå fruktansvärt fort”…

Sedan november har jag hunnit med att flytta, både på hemmaplan och med jobbet. Jag och älsklingen har äntligen flyttat till en trea, vilket i och för sig var väldigt skönt men ändock rätt krävande då vi fick släpa det mesta själva. Dessutom lyckades Telia med konststycket att koppla fel i telestationen, vilket gjorde att vi var utan telefon och bredband i nästan en hel vecka. Den moderna tidens lösningar har uppenbarligen lika stora problem som den gamla…På jobbet slapp jag ju visserligen att bära särskilt mycket, men det är trots allt rätt mycket som måste göras om för att det skall fungera vid den typ av “sammanslagning av enheter” som vi håller på med på just nu. Alla statliga verk måste tydligen organisera om minst vart annat år för att visa att de är effektiva…

Jag jobbade i mellandagarna men han ändå med att skriva lite kod till sajten mellan varven. Bland annat så skrev jag om loggfunktionen till att använda SQLite istället för vanliga textfiler. Analys av trafikdata är mycket lättare nu! :) Jag har också bytt webbserver från Mongrel till Thin, men har ännu inte beslutat mig slutgiltigt för vilken server som ger bäst prestanda.

Den senaste veckan har jag spenderat på Lanzarote, där jag och älsklingen hade en underbar semester. Jag lyckades till och med bli solbränd! Bilder kommer så småningom att dyka upp i fotogalleriet.

Slutligen har jag idag röstat i Piratpartiets primärval, det vill säga röstat på de kandidater jag helst skulle vilja se i riksdagen om Piratpartiet lyckas knipa några riksdagsplatser. Jag tänker inte avslöja alla jag röstade på, men jag kan säga att min personliga lista toppades av Johnny “Enligt Min Humla” Olsson och Anna Troberg. Nu är det bara att hålla tummarna för att PP kommer in i riksdagen så vi får se dem såga sönder betonghäckarna som befolkar plenum nuvarande mandatperiod. Go, Johnny och Anna!

Inga kommentarer      Taggar: Politik, lassoweb.se


Sidan 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21