Hur länge skall vi acceptera dessa galenskaper?

Postat 2009-07-08 00:43      Uppdaterat 2009-07-08 00:59      Skrivet av lasso

Jag bara undrar. Hur länge skall vi acceptera hur SAMI och STIM agerar? Dessa så kallade “försvarare” av musikers och upphovsrättsinnehavares rättigheter arbetar hårt för en värld där ingen längre kommer att respektera upphovsrätten över huvud taget.

Genom att jaga intäkter på de mest bisarra sätt som världen skådat är och förblir de en belastning för alla dem som verkar på musikmarknaden. Även om jag helhjärtat stöder Piratpartiets önskemål om att reformera upphovsrätten så tycker jag att det är viktigt att samhället på något sätt fortsätter att stimulera fortsatt kulturskapande.

Genom sitt agerande riskerar inte bara dessa organisationer artisternas relationer med sina kunder, de hotar rentav att helt förstöra alla möjligheter för den som vill se någon form av kompensation till artisterna att ens föra en vettig diskussion.

Om SAMI och STIM vill ha betalt för i princip all uppspelning som inte sker i de egna hörlurarna (som DN-artikeln ovan antyder) så betyder att konsumenterna har två val:

  1. Antingen tycker vi att det är SAMI och STIM säger är rätt och riktigt och betalar. Eftersom inte alla har råd att betala de avgifter som organisationerna kräver kommer det att innebära att mindre musik spelas offentligt.
  2. …eller också tröttnar vi på hur dessa mellanhänder försöker utpressa oss och struntar i alla former av kompensation till upphovsmakarna.

Personligen tror jag att alternativ två ovan är betydligt troligare. Redan idag har många tröttnat på hur skivbolag och diverse upphovsrättsorganisationer tar en allt större del av de totala inkomsterna som upphovsrätten inbringar. Artisterna får allt mindre del av kakan, någonstans mellan fem och tio procent.

Upphovsrätten är tänkt som ett medel för att premiera skapande. Om 90 procent eller mer av inkomsterna istället går till giriga mellanhänder så kommer konsumenterna inte längre tycka att det är rättfärdigt att kompensera artisterna. Om SAMI och STIM pungslår konsumenterna med ytterligare avgifter kommer det helt enkelt bli mer rättfärdigt för många fler att ladda ner skivorna från The Pirate Bay istället för att köpa dem. På vilket sätt tjänar artisterna på det? Kan man rentav säga att SAMI och STIM genom sitt agerande faktiskt fungerar som upphovsrättmakarnas värsta fiende?

Uppdatering: Fixat stavfel

Inga kommentarer      Taggar: Musik, Politik


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Det finns inga kommentarer