Sanningministeriet slår tillbaka

Postat 2009-07-19 15:37      Skrivet av lasso

I vad som bara kan beskrivas som nattsvart ironi så har verkligheten än en gång visas sig vara mer förunderligt bisarr än vad fiktionen någonsin kommer att kunna utge sig för att vara.

Amazon.com, den jättelika amerikanska onlinehandlaren som mestadels tjänar sina pengar på försäljning av böcker och musik, har sedan ett tag även slagit sig på att sälja så kallade E-böcker. Förutom att sälja själva böckerna har man också sålt en liten mojäng, Kindle, som kan användas för att läsa böckerna varsomhelst utan att behöva släpa med sig datorn. På papperet är detta naturligtvis en alldeles ypperlig idé, vilket har visat sig i både höga försäljningssiffror i USA och långtgående planer på att även introducera Kindle på den europeiska marknaden. Men verkligheten är ju inte lika vacker…

En sak man som kund förväntar sig när man köper något är ju att man i samband med köpet faktiskt övertar själva ägandet av produkten. Går jag till min lokala bokhandlare och köper en (fysisk) bok förväntar jag mig helt enkelt inte att bokhandlaren skall bry mig om vad jag gör med boken när köpet väl är klart. Jag kan använda boken som dörrstopp, som ingrediens i en påskbrasa eller till och med läsa den utan att bokhandlaren får något att säga till om.

När den gäller E-böcker och Kindle fungerar det dock inte på detta sätt. Nej, Amazon har istället valt att implementera diverse former av DRM som bland annat gör det möjligt för dem att tidsbegränsa hur länge du kan läsa din E-bok eller till och med ta bort E-boken helt från din Kindle. Skulle man överföra detta till den fysiska världen skulle alltså bokhandlaren efter att jag köpt boken kunna komma hem till mig och helt sonika ta tillbaka boken närhelst de önskar. Låter det knäppt? Otroligt knäppt (och skrämmande), säger jag!

Vari ligger då den nattsvarta ironin som jag utlovade redan i första stycket? Jo, Amazon.com säljer ju som bekant även böcker skrivna av George Orwell. Och inte nog med det, de säljer (eller snarare sålde) E-boksversioner av 1984 och Djurfarmen. Dessa böcker, särskilt 1984, beskriver ju den typ av samhälle som vi integritetsivrare varnar för håller på att växa fram med alla de repressiva lagar och förordningar som vår regering och riksdag tycks bombardera oss med.

Huvudpersonen i 1984, Winston Smith, arbetar nämligen på sanningsministeriet, en myndighet som arbetar med att “rätta till” de “misstag” som uppstår de de styrande ändrar vad som är sant och vad som är lögn. Stackars Winston får ständigt redigera gamla tidningsartiklar så att de stämmer med den bild som makten vill förmedla. Och det som är för stort för Winston och hans kollegor att rätta till, “försvinner” helt enkelt…

Nu har Amazon.com i sann “minisannanda” inte bara dragit in 1984 och Djurfarmen från sin E-bokskatalog, de har även raderat dessa böcker från de Kindle-enheter som ägs av kunder som redan köpt böckerna. Orsaken sägs vara att förläggaren inte givit Amazon.com rätt att sälja någon E-boksversion. Amazon.com har också betalat tillbaka kostnaden för böckerna till de kunder som drabbats av “återkallandet”, men beteendet från upphovsrättsägarna och Amazon.com belyser ändå problemet i blixtbelysning:

I en värld där informationen består enbart av ettor och nollor finns det stor risk att historien skrivs om av de styrande.

Låt det inte ske! Bojkotta DRM och låt informationen flöda fritt!

Inga kommentarer      Taggar: Politik


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Det finns inga kommentarer