Två partier man inte kan rösta på

Postat 2009-09-19 18:48      Skrivet av lasso

Det är visserligen inga större nyheter, men i veckan har både Socialdemokraterna och Centerpartiet återigen bekräftat att de är partier som är fast förankrade i det förra årtusendets digitala politik.

I torsdag publicerade Expressen en artikel där Maud Olofsson uttalade sig om flera frågor, däribland fildelning och FRA-lagen. Avseende fildelningen så hoppades Olofsson att marknaden skulle vara mer lyhörda inför kundernas önskemål i framtiden. Hon sade också att krav på kriminalisering av fildelning vore att backa in i framtiden, vilket gör att jag undrar om hon egentligen har förstått vilka beslut den regering hon sitter i lägger fram. Även om IPRED-lagen inte innebar någon kriminalisering av fildelning i sig så har den ändå gjort det möjligt för mediebolagen att fungera både som domare, jury och bödel genom att tillåta civilrättsliga processer baserat på rentav imaginär bevisning.

Vad gäller FRA-lagen så tycks Olofsson övertygad om att FRA-lagen inte hade blivit så bra utan Centerpartiets och Folkpartiets försorg. Hur hon får till att den nuvarande utformningen är bra är förstås en gåta, men än värre tycks vara hennes brist på verklighetsförankring vad gäller Centerns roll i utformningen av den nya lagen. Att Fredrik Federley grät i riksdagens talarstol och Annie Johansson kämpade emot lite ändrade inget mer än rent kosmetiskt. Den sminkade grisen till FRA-lag tillåter fortfarande en kontinuerlig övervakning av svenska folkets liv på Internet oavsett vilka fina rosetter man sätter på den. Hur menar Olofsson att detta är en förbättring?

I fredags avslöjade Sveriges Radio i en intervju med Socialdemokraternas kulturpolitiska ombudsman (Wow, en sån titel!) Leif Pagrotsky att Socialdemokraterna nu backar om IPRED. Innan valet till Europaparlamentet (då det fanns röster att hämta) hette det att IPRED-lagstiftningen var dåligt utformad och behövde rivas upp. Nu menar man istället att lagen visserligen inte är optimal, men att den inte är tillräckligt dålig för att rivas upp. “Vi är för att också musiker och filmskapare får lön när man arbetar”, säger Pagrotsky. Hur IPRED-lagen skall ge musikerna och filmskaparna mer pengar förklarar han dock inte. Kanske tror han att mediabolagen blir generösare när de kan stämma sina kunder?

Med andra ord lär det bli svårt att rösta på någon av de “traditionella” blocken i riksdagsvalet nästa år. Det borgerliga blocket tycks fast beslutna om att fortsätta sina irrfärder mot ett digitalt Hades och den rödgröna oppositionskoalitionen verkar ligga hack i häl. (Jag vet, jag vet…Delar av oppositionen har ganska sunda åsikter, men tyvärr är dessa element i minoritet.) Piratpartiet tycks därmed vara enda lösningen. Även om det finns en hel massa frågor som jag finner väldigt viktiga så är frågorna om vi skall ha ett öppet samhälle eller ej viktigast för mig. Tills de andra partierna förstår det ligger mina sympatier hos Piratpartiet. Min röst går till framtiden.

(För dem som fortfarande tror att det finns möjligheter att “rädda” Centerpartiet och Socialdemokraterna från sina egna ledare så rekommenderar jag medlemskap i Centeruppropet respektive Sossar mot storebror.)

Inga kommentarer      Taggar: Politik


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Det finns inga kommentarer