_why, oh _why?

Postat 2009-09-26 16:52      Skrivet av lasso

Ännu en stor nätperonliglighet tycks ha lämnat Internetlivet den gångna veckan. Den här gången gäller det inte någon bloggare utan artisten, konstnären och programmeringsgurun why the lucky stiff (_why). Sedan förra lördagen har alla hans domäner, twitterkonton och framförallt hans kodförråd försvunnit från nätet, vilket har sänt shockvågor genom rubycommunityn. Många undrar vad som har hänt, men ingen tycks veta. _why har alltid varit hemlighetsfull vad gäller sin AFK-identitet och även om han är en stor profil med många engagemang så finns det det inga ledtrådar till var eller varför han försvunnit. En del rykten gör gällande att någon avslöjat vem som egentligen fanns bakom _whys identitet och att han därför valt att överge alla sina projekt, men det finns inga bekräftelser från något håll avseende detta.

Även om det naturligtvis är betungande för rubycommunityn att förlora en sådan stor personlighet är inte försvinnandet i sig det största problemet. I egenskap av författare till många fantastiska bibliotek (bland annat Camping, Hackety Hack, Hpricot, RedCloth och Shoes) så har _why haft ett stort inflytande på hur ruby har utvecklats de senaste åren. Genom att plötsliga försvinnande har han därför inte bara skapat ett hål efter sin persona, utan även efter all den kunskap och kod han älskade att dela med sig av. Många (inklusive jag själv) använder flera av hans bibliotek och det vore en stor smäll att behöva skriva om mina applikationer utan hans geniala bidrag. Man har därför redan börjat samla ihop _whys arbete från diverse källor och satt upp ett Githubkonto som en samlingspunkt. Hur det hade gått om _why inte hade publicerat sin kod som fri programvara vågar jag inte ens tänka på…

Jag kommer att sakna _why. Hans smått galna genialitet genomsyrade allt han gjorde, oavsett om det handlade om musik, konst eller programmering. Hans första “bok” om ruby Why’s (poignant) Guide to Ruby är den bästa och roligaste programmeringsbok jag någonsin läst. Så om detta verkligen är slutet för _why vill jag bara skicka en hälsning: So long and thanks for the chunky bacon!

Inga kommentarer      Taggar: Programmering


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Det finns inga kommentarer