Stupid, stupid, stupid

Postat 2010-05-03 21:52      Skrivet av lasso

Jag handlar mycket skivor. Varje månad lägger jag en massa pengar på att göra diverse obskyra artister lite gladare genom att köpa deras skivor istället för att ladda ner dem.

En av nätbutikerna jag brukar handla hos är Amazon.co.uk. Orsaken är enkel: De har helt enkelt ett mycket bättre och bredare utbud än det som finns i de flesta av de svenska nätbutikerna. Varje år köper jag cirka 15-20 skivor hos dem och så har det varit de senaste fyra, fem åren. Men nu har de definitivt gjort mig förbannad!

Jag gillar CD. Jag gillar att själv rippa mina MP3:or i den kvalitet jag själv föredrar. Men allt (särskilt singlar och roliga remixar) säljs inte som CD längre. Men ibland är låtar så bra att jag kan tänka mig att köpa dem även i digitalt format. Mestadels brukar jag använda mig av Bleep som är i toppklass när det gäller udda elektronisk musik.

Den här gången var det dock inte någon tysk elektronica jag var ute efter, utan den fantastiska lilla EP:n Reverend Tisley & His Magic Lantern med ett av mina senaste favvoband, Lucky Elephant.

Lucky Elephant ligger på skivbolaget Sunday Best. De släpper det mesta på CD, men just detta släpp existerade bara som digital nedladdning (och som 7"-singel).

Från skivbolagets sida fanns det direktlänkar till både iTunes och Amazon.co.uk. iTunes ratar jag av ren princip. (Seriöst, varför skall man behöva ladda ner en applikation man ändå inte använder för att få köpa musik?) men Amazon.co.uk verkade ju lovande. Jag köper ju trots allt en hel drös med skivor från dem varje år, så varför skulle det vara några problem att få köpa en digital EP?

Efter att ha lagt mina MP3-spår i shoppingvagnen klickade jag som vanligt på Checkout-knappen. Vad i helvete?!?

"We’re sorry. We could not process your order because of geographical restrictions on the product which you were attempting to purchase. Please refer to the terms of use for this product to determine the geographical restrictions. We apologize for the inconvenience."

Världen har uppenbarligen blivit galen. Trots att jag handlat fysiska produkter av dem i åratal, vägrar Amazon.co.uk att låta mig handla digitala produkter från dem. Trots att det är betydligt enklare att frakta en bunt med ettor och nollor än en plastbit vägrar de.

Jag har ingen aning om hur de som försöker jobbar med digital musik tänker, men att alienera sina kunder genom att vägra att sälja till dem bara för att de råkar bo i ett annat land är tamejfan idiotiskt!

Jag bara ställer frågan…Om man inte tillåts köpa det man vill ha, har musikbranschen då verkligen rätt att klaga när folk laddar ner grejorna istället? Om branschen vill att vi musikälskare skall gå över till den digitala modellen, är det inte då dags att lämna den fysiska världens begränsningar och skita i vilket jävla land jag för närvarande råkar befinna mig i?

Man kan lugnt konstatera att det inte blev något köp från Amazon.co.uk den här dagen. Istället hittade jag EP:n på 7Digital och där var det inga problem att få köpa musiken jag var ute efter. Man kunde till och med betala med PayPal, något som gjorde det lite mindre ont att skapa ytterligare ett konto. (Ja, jag vet att PayPal är onda, men ibland vinner tyvärr pragmatiken över principerna…)

Jag är också i färd med att skriva till Sunday Best och be dem länka till nätbutiker som tillåter att man köper deras produkter oavsett var man befinner sig istället för stenålderstänkarna på Amazon.co.uk och iTunes. Vi får se om det bli någon respons, i såna fall återkommer jag i en senare bloggpost angående detta. Annars får jag väl helt enkelt byta leverantör av digital musik. TPB skall vara väldigt bra har jag hört…

Inga kommentarer      Taggar: Musik


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Det finns inga kommentarer