Wien

Postat 2010-08-11 13:43      Skrivet av lasso

Årets semester började inte, som brukligt, med Göteborgs reggaefestival. Istället stack jag och älsklingen till Wien några dagar.

Det var mitt första besök i Wien och på de fyra dagar vi var där så bildade jag mig ett något ambivalent intryck av staden.

För det första är Wien en extremt svår stad att hitta i. Alla hus i centrum är typ åtta våningar höga, vilket gör att det är väldigt svårt att ta ut några landmärken så man kan orientera sig. Enda byggnaden som stack upp ovanför de andra var Stefansdomen. Den såg man åtminstone i fyra kvarter…Husen låg också ganska tätt vilket gav en lite klaustrofobisk känsla.

Eftersom vi var där för första ången körde vi turistformulär 1A:

Spanska ridskolan     ✔

Spanska ridskolan var en pampig byggnad där man hade slängt upp George Clooney på ett affisch på en sisådär 30×30 meter. Historia och kommersialism i en väldigt oskön blandning. Älsklingen hade dock som ett av sina främsta mål att besöka stället och se hästarna, så det var bara att stå ut. :)

Schönbrunn     ✔

Vi hade ursprungligen tänkt att ta den lååånga turen runt Schönbrunn, men när vi kom dit upptäckte vi att det var så mycket folk och vi inte orkade med det. Istället nöjde vi oss med att se de pampiga trädgårdarna vilket tog ett par timmar i alla fall.

Båttur på Donaukanalen     ✔

Båtturen på Donaukanalen var rent lurendrejeri. 15€ för en båttur på 90 minuter där det mest intressanta var ett Wiens nydesignade reningsverk. Undvik!

Wienerschnitzel     ✔
Gulasch med semmelknödel     ✔
Zwiebelrostbraten     ✔

Något av det roligaste med att resa är att pröva på det lokala köket. Österrike har ju stolta mattraditioner och jag prövade på flera saker som jag inte ätit förut. Wienerschitzel äts ju även här, men det smakar helt enkelt bättre i Wien. Zwiebelrostbraten (grillat kött med friterad lök) var också en hit, men semmelknödel var ett väldigt udda tilltugg som jag inte riktigt bestämt mig för om jag gillar eller ogillar än. Själva smaken var helt ok, men konsistensen var ungefär som att tugga på en tvättsvamp.

Öl     ✔

Som turist i Österrike dricker man öl till maten. Stora, kalla, goda öl. Jag är dålig på att minnas märken, men allt jag drack var väldigt gott.

Slutligen måste jag säga att människorna i Wien är väldigt trevliga och hjälpsamma. Trots att min skoltyska räckte ganska långt så övergick de flesta samtal i engelska. Alla vi stötte på pratade alldeles utmärkt engelska och när vi gick vilse så fanns det gott om folk som var villiga att hjälpa till. Detsamma gällde när jag besökte den excellenta skivbutiken Rave Up Records. Jag frågade om de hade något österrikiskt i stil med G-Stone och genast började den hjälpsamma personalen plocka fram fantastiskt underliga skivor från hyllorna. Det är service som jag önskar att skivbutikerna i Sverige (de som nu finns kvar) skulle ta efter lite mer.

En kommentar      Taggar: Semester


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Wien

Postat 2010-08-18 19:24      Skrivet av Älsklingen

Ja hästarna var mitt stora mål! Vi såg hästar från Stuteri Pieber då de vanliga skolhästarna var på semester. Härliga ston med föl och 3-åriga hingstar bl.a.

Vi var på hotell Sacher också och åt äkta Sachertårta, det är ju här receptet uppfanns en gång i tiden. Mycket trevligt ställe där de behållit gamla traditioner.