Pirate Bay-domen

Postat 2009-04-17 21:31      Skrivet av lasso

Även om jag inte kan påstå mig särskilt engagerad i själva fildelningsdebatten utan mer intresserad av integritetsaspekterna av de idiotiska Internetlagar Sveriges regering lägger fram och som boskapen i riksdagen glatt röstar igenom så går det inte att undvika att kommentera den fullständigt horribla dom som Tingsrätten i Stockholm dömt de fyra personerna bakom The Pirate Bay till.

Genom att skapa ett smart system för att enkelt hitta torrentfiler med hjälp av hyperlänkar så har alltså dessa personer ansetts vara så farliga att de skall dömas till 1 år i fängelse och betala ungefär 30 miljoner i skadestånd till utpressningsindustrin. Förutom de absurda proportionerna i domen ställer den ytterligare en viktig fråga. Skall det bli olagligt att använda hyperlänkar nu? Kommer Google, som ju i princip är en enda stor samling av länkar att tvingas censurera halva Internet på grund av rädsla för att begå olagligheter?

Bloggosfären och Piratpartiet är naturligtvis i uppror och Piratpartiet fick på under tre timmar strax över tre tusen nya medlemmar. Jag undrar verkligen om våra folkvalda är medvetna om vad det senaste årets fadäser (FRA och IPRED) har ställt till med…

Avslutningsvis så vill jag berätta något positivt, nämligen att den internetleverantör jag använder, Alltele, nu beslutat sig för att följa Bahnhof och inte längre tänker lagra några uppgifter om IP-adresser som de annars kan vara tvungna att lämna ut enligt IPRED. Nu tror jag inte att det var ett beslut fattat enbart av altruistiska skäl utan snarare affärsmässiga, men å andra sidan gör de precis det som utpressningsindustrin ständigt misslyckas med: Ge kunderna det som de vill ha!

Inga kommentarer      Taggar: IPRED, Pirate Bay, Politik


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Det finns inga kommentarer