Tingsrätten fastslår: Hyperlänkar kan vara olagliga

Postat 2010-11-14 13:20      Skrivet av lasso

Nu i veckan kom ett utslag från Hudiksvalls tingsrätt som på ett mycket slående sätt visar att våra domstolar inte har den blekaste aning om hur Internet fungerar. Genom att döma en man som länkat till Canal Plus oskyddade streaming av några hockeymatcher till böter för upphovsbrott så har man också öppnat dammluckorna för vem som helst att stämma vem som helst som postar en hyperlänk på Internet. Att en hyperlänk är en adressuppgift och inte har något som helst att göra med det den pekar på verkar vara över tingssrättens förmåga att greppa.

Men det är klart…Anlitar man upphovsrättsindustrins egen lilla kelgris, professor Jan Rosén som tekniskt expertvittne istället för vilken genomsnittlig 15-åring som helst så får man ju den här typen av domar. Allt länkande till något annat än det man själv äger är stöld, verkar herr Rosén resonera.

Jag blir så trött. Inte för att jag tror att domen skulle hålla i en högre instans, utan för att våra domstolar gång på gång visar sig fullständigt inkompetenta när det gäller att hantera frågor rörande Internet. När skall de anlända till 2000-talet?

Min vän upphovsrättsjuristen säger att jag tar i för mycket när jag hävdar att domen är katastrofal för webben. Han menar att det är uppsåtet med länkandet som är det som tingsrätten tagit fasta på när de dömde mannen till dagsböter. Det må kanske låta ok i teorin, men att låta vår polis förhöra misstänkta hyperlänkare med frågor som Vad tänkte du när du skrev in hyperlänken? I vilken sinnestämmning var du? Ville du skada mediebolag X? Var du uttråkad? gör i alla fall mig mörkrädd. Hyperlänkande är ett så grundläggande arbetssätt på webben att det blir absurt att ifrågasätta det. Om man inte har rätt att hyperlänka till vad som helst utan att straffas för det förlorar webben hela sin funktion! Att visa omdöme och undvika att länka till saker som kan skada andra människor är en sak, men det är en fråga för förnuftet och inte för lagstiftaren.

Jag kan bara hoppas att den dömde mannen överklagar och att utgången blir en annan i hovrätten. Under tiden kan vi andra ju alltid passa på att bojkotta Canal Plus.

Jag vet att Tant Gredelin lagt fram sitt förslag till implementation av Datalagringsdirektivet den här veckan också, men då detta var ett väntat drag och andra har skrivit spaltmeter om saken så tänker jag inte skriva mer om det nu. Läs Falkvinge eller Swartz istället.

Inga kommentarer      Taggar: Politik


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Det finns inga kommentarer