Living in a (virtual) box

Postat 2011-06-12 20:01      Skrivet av lasso

Jag har efter många om och men tagit steget in i den virtualiserade världen. Efter att de senaste fem åren har kört Linux på min laptop bestämde jag mig för att pröva med en lösning som inkluderade både Linux och Windows. Tidigare fick jag byta dator så fort jag skulle göra något i en annan miljö, men med virtualisering slipper man ju sådana saker.

Sagt och gjort, inköpet av ny laptop (en HP Pavilion dv7) blev aningens dyrare än tänkt, men i gengäld fick jag en maskin som klarar av att köra både Linux och Windows samtidigt utan så mycket som en blinkning.

Det tog ett tag innan jag förstod att jag var tvungen att slå på hårdvaruvirtualiseringen i BIOS manuellt för att det skulle fungera bra, men när väl detta problem var avklarat var det bara att köra igång Virtualbox och börja skapa virtuella maskiner. För närvarande kör jag Win64 som “värd” och Debian Squeeze virtuellt, men med tanke hur lätt det är att slänga upp nya maskiner dröjer det nog inte länge innan jag samlat ihop en hop virtuella maskiner för diverse syften. Jag har också börjat leka lite med SUSE Studio, vilket gör det ännu lättare att få fram specialanpassade lösningar för vilka konstigheter som helst. Det är kul att installera operativsystem igen! ;)

På jobbfronten börjar jag äntligen känna mig lite bekväm med PHP igen. Efter att uteslutande ha använt Ruby för webbprogrammering i fem år så var steget “tillbaka” till PHP ganska knepigt, men tack vare envist tragglande (och benhård efterkontroll av våra PHP-gurus) så börjar det bli ordning på skeppet igen. Jag tycker fortfarande att Ruby är roligare att jobba med, men det är uppenbart att tankeförmågan bara mår bra av ett språkbyte ibland. Den programmerare som enbart lär sig ett programmeringsspråk kommer inte att komma långt.

En annan sak jag håller på med är att läsa Chris Anderssons väldigt intressanta bok Long Tail som handlar om hur ekonomi, utbud och efterfrågan påverkas av en allt mer digitaliserad värld. Tidigare i år läste jag också hans (senaste) bok Free som handlar om hur “gratis” och saker som kostar pengar förhåller sig till varandra i den digitala världen. Båda böckerna är väldigt bra och jag rekommenderar alla (särkilt film- och skivbolagsdirektörer som försöker hålla oss kvar i 1900-talet) att läsa dem. Böcker gör dig smartare snabbare än Facebook!

Slutligen vill jag också passa på att ge ett litet musiktips. Coyote bjuder på soft (och ganska flummig) house. Debutskivan “Harlyn Bay” går på autorepeat i Spotify och de har ett andra album på gång nu i slutet av juni. Avnjutes förslagsvis med en passande solnedgång.

Inga kommentarer      Taggar: Arbete, Musik, Programmering


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Det finns inga kommentarer