7,1 procent och en cool katt

Postat 2009-06-08 19:22      Skrivet av lasso

Efter gårdagens val till Europaparlamentet står det klart att Piratpartiet fick 7,1 procent av rösterna. Detta innebär att åtminstone en pirat (än så länge oklart vem eftersom räkningen av personkryss inte är klar förrän på onsdag) kommer att få åka ner till Bryssel för att försöka få resten av Europa att fatta att Internets roll inte är att vara nästa generations kabel-tv-nät. Det ser dessutom ut som om Piratpartiet kommer att få en av de “observatörsplatser” som Sverige fått sig tilldelade i väntan på Lissabonfördragets slutliga öde.

Detta är naturligtvis glädjande nyheter för alla oss som ser Internet som en viktig plattform för deltagarkultur och demokrati, men valresultatet som helhet känns tyvärr inte särskilt upplyftande. Över hela Europa ser man en vridning högerut och i många länder tog högerextrema grupper mandat. Den största gruppen i Europaparlamentet kommer även fortsättningsvis att vara konservativ, vilket bäddar för fler eftergifter åt de mäktiga lobbyister som lurar i skuggorna. En ljuspunkt var dock att den gröna gruppen går starkt framåt, särskilt bland ungdomar.

Vill du läsa mer om (det svenska) valresultatet kan du göra det på Valmyndighetens hemsida.

Jag har också (sent omsider) upptäckt den fantastiskt roliga sajten Knappnytt. På senare tid har de fokuserat rätt mycket politisk satir, men sajten innehåller smått genialiska klipp om allt från Darin till ninjor. Knatten är en superhjälte i förklädnad!

Inga kommentarer      Taggar: Humor, Politik


Pingbacks

Det finns inga pingbacks

Kommentarer

Det finns inga kommentarer